'Diefstalexplosie' van elektrische fietsen

'Diefstalexplosie' van elektrische fietsen

Ebikes schudden langzaam het imago van seniorenfiets van zich af. Inmiddels rijden er meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland en de verwachting is dat er dit jaar nog eens zo'n 200 duizend van verkocht zullen worden. Volgens verkopers zijn voornamelijk forenzen en jonge moeders verantwoordelijk voor de huidige populariteit van fietsen met trapondersteuning. Lange afstanden zijn beter bereikbaar geworden en tegen de wind in fietsen met een kleuter voor- en achterop is nu ook voor de niet-atleet goed te doen. Nadeel van de fietsen is echter dat ze wat duurder in aanschaf zijn, en vanwege die hoge waarde ook populair onder dieven. Nederlands grootste fietsverzekeraar verwacht dat de premie van een ebike-verzekeringen in 2014 zal oplopen.

Een e-bike kost nieuw meestal tussen de 1.400 en 2.500 euro. Vanwege die hoge aanschafprijs kiezen veel mensen die een gewone fiets onverzekerd hadden gelaten, wel voor een verzekering van hun elektrische variant. Dat is niet onterecht. Afgelopen jaar werden in Nederland 25 duizend elektrische fietsen gestolen. De totale schade bedroeg voor verzekeraars ruim 45 miljoen euro. Marktleider in fietsverzekeringen ENRA spreekt van een ware diefstalexplosie. Om die reden verwachten zij binnenkort met een aanscherping van hun polisvoorwaarden te komen. Een van die aanscherpingen is dat de prijs van een ebike-verzekering bij hen afhankelijk zal worden van de woonplaats. Voor gewone fietsen was dat altijd al zo. De meeste verzekeraars maken daarbij onderscheid in drie risiconiveaus, waarbij grote steden in het hoogste risiconiveau vallen en de hoogste premie kennen. Een andere grote fietsverzekeraar, de ANWB met dochteronderneming Unigarant, heeft de premie voor elektrische fietsen al wel woonplaatsafhankelijk gemaakt. Het prijsverschil per risicogebied is bij hen overigens minder groot dan het prijsverschil bij conventionele fietsen. Over andere aanpassingen is nog niets bekend, maar te denken valt aan strengere regels voor het gebruik van sloten of het verplicht stellen van antidiefstal-chips.
De elektrische fietsen met de grootste kans om gestolen te worden, zijn de fietsen met een niet-afneembaar display. Via deze display wordt de trapondersteuning aangestuurd. Zonder dit schermpje is de fiets niet meer als ebike bruikbaar. Bij de duurdere fietsen is de display daarom te verwijderen als de fiets weggezet wordt. Bij goedkopere fietsen zit deze vast gemonteerd aan het frame. Volgens de politie zijn het de professionelere fietsendieven die achter deze fietsen aan zitten. Ze worden met dichte sloten in een busje geladen en elders opengebroken. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat veel van deze fietsen - net als gestolen auto's - in andere Europese landen weer opduiken.

Bij het afsluiten van een elektrische fiets-verzekering zijn een aantal zaken van belang. Bekijk altijd goed wat het maximale bedrag is dat een verzekeraar uitkeert. Dat kan simpelweg de aanschafwaarde zijn, maar er zijn ook verzekeraars die nooit meer dan 1.500 euro uitkeren. Bovendien is het belangrijk om naast de premie te letten op de extra dekkingen. Zijn problemen met een delicaat onderdeel als de accu bijvoorbeeld meeverzekerd? Geeft de verzekering ook een vergoeding voor pechhulp en eventueel een leenfiets? De meest basale verzekeringen keren slechts uit in het geval van diefstal van de complete fiets.

Voor de beste en meest kwalitatieve e-bikes gaat u naar de fietsenwinkel: ‘’ de Fietsgigant

Bron: https://www.wegwijs.nl/artikel/2014/01/diefstalexplosie-van-elektrische-fietsen

TOP