Nooit meer koud en doorweekt op de fiets

Nooit meer koud en doorweekt op de fiets

In Nederland hebben we gedurdende de herfst en winter te maken met verschillende weerstypen; van zacht najaarsweer tot koude dagen met regen of zelfs sneeuw. Moet je daarom je fiets naar de schuur verbannen? Welnee! Met deze tips blijf je warm en droog op het zadel.

 

1.     Draag 3 lagen
Basisregel voor de doorgewinterde fietser: draag drie lagen.

  • De eerste laag bestaat uit onder- of thermokleding. Deze laag moet vooral vocht transporteren en niet absorberen! Vocht wordt van het lichaam weggevoerd naar de volgende laag. Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp, is het belangrijk dat de eerste laag nauw aansluit op je huid.
  • Voor de tweede laag kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, kiezen voor een fietsshirt of fleecevest. Deze laag zorgt voor isolatie en warmte. Daarnaast moet het transpiratievocht aan de buitenkant van het kledingstuk worden verdampt. Wanneer de temperatuur omlaag gaat, zorgt de tweede laag ervoor dat je je lichaamswarmte behoudt.
  • De derde laag bestaat uit een wind- of regendichte jas (voor dames en heren). Deze laag moet goed ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen hun weg naar buiten vinden.

2.     Zet een muts of draag een hoofdband

Bescherm je hoofd met een goede muts of hoofdband. Je verliest namelijk veel energie (ongeveer 40%) via je hoofd. Is het nat buiten? Zorg dan voor een waterdicht exemplaar of zet een capuchon op.

3.     Blijf smeren, smeren en nog is smeren.
Lippen, handen, oren en andere lichaamsdelen: ze hebben flink te lijden onder het weerbarstige winterweer. Ook de overgang van de koude buitenlucht naar een warmgestookte huiskamer is niet bevorderlijk voor je huid.
Tip: smeer droge lichaamsdelen in met vaseline. Niet alleen hydrateert       en voedt vaseline je huid, het bevordert ook de bloedcirculatie en zorgt voor een extra beschermlaagje tegen de kou.

4.     Houd je handen warm.
Niets vervelender dan verkleumde handen. Het is bovendien nog gevaarlijk ook, want met stijve vingers kun je moeilijk remmen! Een paar tips om verzekerd te zijn van warme handen:


Zorg voor goede fietshandschoenen. Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende kenmerken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen!

Handschoenen mogen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist weer voor koude handen.

Ben jij een onvervalste koukleum? Dan kan het helpen om je handen in te smeren met vaseline voordat je je handschoenen aantrekt (zie tip 3).

Met handwarmers geniet je urenlang van een extra kacheltje in je handschoenen.

Wil je in de kou of regen het display van je e-bike bedienen zónder stramme vingers, dan bieden touchscreen handschoenen uitkomst.

5.     Draag een fietsbroek
Soms is hard trappen niet genoeg om de onverbiddelijke kou te bestrijden. Steek je benen in dat geval in thermo onderkleding of kies voor een set beenwarmers. Sportieve fietsers die veel (koude) uren op het zadel doorbrengen, doen er verstandig aan een degelijke, winddichte fietsbroek aan te schaffen.

6.     Het geheim van warme voeten
Cayennepeper in je sokken strooien, je schoenen isoleren met een inlegkruisje: er worden heel wat huismiddeltjes in de strijd gegooid om koude voeten de baas te blijven. Van deze tips weten we zeker dat ze helpen:

Doe je voeten een plezier met een paar (winter)weerbestendige sokken. Kies voor sokken die de warmte goed reguleren en die snel drogen, want door transpiratievocht en vocht van buitenaf kunnen je voeten snel afkoelen.

Gevoerde schoenen met dikke zolen laten de kou niet binnendringen.

Let op dat sokken en schoenen niet te strak zitten. Dat is slecht voor de bloedsomloop, die zorgt voor de warmtecirculatie.

Een voetenwarmer plak je onder je sok en geeft maar liefst zes uur lang warmte af.

Is het erg nat buiten? Dan bieden een regenhoezen uitkomst. Oké, ze zien er niet heel charmant uit, maar een watersnoodramp in je schoenen is vervelender. Controleer of de hoezen goed aansluiten op je gewone schoenen, anders sijpelt het regenwater alsnog naar binnen.

7.     Bril op!
Kou, een forse wind of een winters zonnetje kunnen je ogen extra prikkelen, waardoor ze meer traanvocht gaan produceren. Zeker op een elektrische fiets, waarbij je hogere snelheden bereikt, is de kans op vochtige ogen behoorlijk groot. Wil je goed zicht houden op de weg, zet dan een fietsbril of sportieve zonnebril op die je ogen beschermt tegen stof, wind en zon.

 

 

 


TOP