VTI: 'Zet mannen op een damesfiets'

VTI: 'Zet mannen op een damesfiets'

VTI: 'Zet mannen op een damesfiets'

Oudere mannen kunnen zich beter verplaatsen op een damesfiets dan op een herenfiets. Dat meldt het Zweedse verkeersinstituut dat onderzoek deed naar de oorzaken van verkeersongelukken waarbij fietsers betrokken waren. Een damesfiets zou volgens het instituut veel ongelukken kunnen voorkomen.

Uit cijfers van het Zweedse Verkeersinstituut (VTI) blijkt dat vier op de tien fietsers die betrokken raken bij een verkeersongeluk, ouder zijn dan 65 jaar. De meeste ongelukken gebeuren wanneer zij van de fiets willen stappen. Dit heeft veelal een verwonding aan de heup ten gevolg.

Daarom raden onderzoekers oudere mannen aan hun heerenfiets in te ruilen voor een klassieke damesfiets. 'De lage middenbuis maakt het afstappen alvast een flink stuk makkelijker', zegt Anna Niska van het VTI.

Minder mobiele fietsers

De Belgische Fietsersbond is het gedeeltelijk eens met de stellingname van het VTI. Volgens de Bond zijn het echter niet 'oudere mannen' die moeten overstappen, maar 'minder mobile fietsers'. Dit kunnen zowel oude als jonge mannen zijn.

Beschamend

Overstappen op een elektrische fiets is dan niet altijd de juiste oplossing. "De overgang van een gewone naar een elektrische fiets wordt vaak onderschat", aldus Roel de Cleen van de Fietsersbond. Een herenfiets vervangen voor een damesfiets is wel makkelijk en absoluut niet vreemd of beschamend. "Damesfietsen zijn niet alleen gemaakt voor vrouwen. Een man die een damesfietskoopt, hoeft zich ddn ook nergens voor te schamen."

Bron: fietsen.123.nl

TOP