Waarom trapt mijn (stads) fiets zwaar?

Waarom trapt mijn (stads) fiets zwaar?

Waarom trapt mijn (stads) fiets zwaar?

Veel mensen merken pas als ze op een andere fiets rijden: hee, die fietst veel lichter! Waarom moet je zo zwaar trappen? Wat kun je er aan doen? En wat scheelt het op een elektrische fiets?

Om te beginnen:

1. Pomp je banden op. Als je banden zacht zijn, kun je nog zo’n glimmende soepele fiets hebben, maar dan trap je altijd te zwaar. Het scheelt je 25 Watt.

2. Controleer of je ketting niet te strak staat. Een ketting staat te strak als hij geen speelruimte meer heeft om een beetje te hangen en als je met de hand moeilijk de trapper rondkrijgt. Als hij te slap zit, schiet hij los of loopt aan. Het scheelt je 12 Watt

3. Zet het zadel op de goede hoogte. Als je zadel te laag staat, trapt de fiets veel zwaarder. Je hebt hem op de juiste hoogte staan als je been licht gebogen is als de trapper op zijn laagst staat.

4. Zet je stuur lager. Als je meer voorover gebogen zit, zit je sportiever en heb je minder last van luchtweerstand. Als je onderweg wil wisselen tussen rechtop zitten en dieper, is een racefietsstuur handig. Het scheelt je 9 Watt.

Trapt je fiets dan nog steeds zwaar?

5. Te stugge banden kosten je 15 Watt. Koop een betere band.

6. Het kan ook aan je naafversnelling liggen. Maar om dat probleem op te lossen, moet je wiel en versnellingen laten vervangen of een nieuwe fiets kopen. Een derailleur in plaats van een naafversnelling kost 12 Watt minder. Maar het ligt er natuurlijk ook aan om welke naafversnelling het gaat. Als je versnellingen niet nodig hebt: koop een fiets zonder versnellingen.

7. Je merkt vaak niet dat schijfremmen aanlopen, maar ze zorgen er wel voor dat je zwaarder moet trappen. Koop een fiets met velgremmen in plaats van schijfremmen. Dan merk je sneller of ze aanlopen en je kunt het ook makkelijk verhelpen. (En check sowieso of er wat aanloopt. Bijvoorbeeld je kettingkast.)

Bron: fietsersbond.nl

TOP