Uw normale fiets onderhouden

BELANGRIJK

GEBRUIK NOOIT EEN HOGEDRUKREINIGER! Water dringt hiermee door tot in de lagers, waardoor deze kapot gaan. Indien dit geconstateerd wordt vervalt uw recht op garantie!

Onderhoud gewone fiets

Als u een fiets heeft met gesloten kettingkast, hoeft u niet veel aan onderhoud te doen, uw fiets is onderhoudsarm, dat betekent echter niet dat uw fiets geheel onderhoudsvrij is.

Regelmatig schoonmaken

Vooral als u in de winter met uw fiets fietst, is het belangrijk dat u hem regelmatig wast. Vooral in de periode als er met zout gestrooid is, is het erg belangrijk dat het zout van uw fiets wordt verwijdert. U kunt dit eenvoudig doen met een tuinslang en een sopje met afwasmiddel. Spoel uw fiets van boven naar beneden af met een tuinslang, in de winter het liefst met warm water, dan lost het zout makkelijker op. Vervolgens wast u uw fiets met een borstel met lange haren, bijvoorbeeld een behangersborstel, van boven naar beneden. U spoelt hem daarna nog even af met de tuinslang of een emmer water en laat de fiets drogen.

Als de fiets droog is kunt u hem poetsen, er zal altijd nog restvuil achterblijven. Dit verwijdert u met een droge doek. Met name velgen en spaken goed schoonmaken. Boutjes en bouten kunt u het beste invetten met wat vaseline. Als de fiets helemaal schoon is wrijft u hem in met fietsglansolie of siliconen spray.

Fiets schoonmaken

Ketting smeren

Bij de meeste fietsen met kettingkast is aan de achter/onderkant van de kettingkast een klein deel gemonteerd dat u eenvoudig kunt losklikken. Aan de achterkant zit een ruimte waar u met een muntstukje precies tussen kunt. Door het muntstukje te draaien klikt u eenvoudig een gedeelte van de kettingkast af. Als u het kapje heeft verwijdert kunt u bij de ketting komen. U verwijdert het ergste vuil met kettingreiniger (onvetter) vervolgens maakt u de ketting schoon met een doek. Als de ketting schoon is smeert u hem met een smeringsmiddel (bijvoorbeeld: kettingvet, teflon, droogsmerend kettingvet of dunne olie). Als u de ketting helemaal heeft ingevet draait u hem een aantal keren rond zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Als de ketting helemaal gesmeerd is haalt u het overtollige smeringsmiddel van de ketting af met een doek. Vervolgens het kapje er weer opklikken en u bent weer klaar.

Remmen controle

Test regelmatig uw remmen. Als u de remhandel te ver moet in knijpen, kunt u de kabel wat opspannen. Aan de remhandel zit een schroef die u een paar slagen naar buiten draait, test nu of uw remmen beter werken en dat de rem niet aanloopt op het wiel. Als het allemaal correct werkt dient u de contrabout terug te draaien zodat het boutje niet kan losdraaien tijdens het fietsen. Controleer ook altijd even of de banden nog op spanning zijn. Zonodig pompt u er lucht bij in.

Remmen controle

Versnellingscontrole Shimano Nexus

Indien u een constant geratel hoort tijdens het fietsen of uw fiets trapt door, is het mogelijk dat uw versnellingskabel moet worden bijgesteld. Indien u een nexus versnellingssysteem heeft is dit vrij eenvoudig. Op uw versnellingshevel leest u af in welke versnelling uw fiets staat. Afhankelijk van het aantal versnellingen zit er 1 cijfer bij dat afwijkt van de rest, bijvoorbeeld anders gekleurd of gemarkeerd met een stip. In deze versnelling dient de versnelling te worden afgesteld. aan de rechterkant van de achternaaf zitten 2 kleine rode of gele puntjes. Deze puntjes zijn zichtbaar vanaf de bovenkant. Mogelijk moet de kettingkast weggeduwd worden of zelfs gedemonteerd worden voordat u deze kunt zien. Deze puntjes dienen tegenover elkaar te zitten wanneer de fiets in de juiste versnelling staat. Is dit niet het geval dan spant u de versnellingskabel op met de versteller aan de het versnellingshandvat. Blijft het probleem zich voordoen dan kunt u het beste even de fiets ter controle bij ons langsbrengen. Mogelijk is er wat anders aan de hand.

Enkele tips

Het is zeer aan te raden uw fiets 1-2 maal per jaar bij ons aan te bieden voor een beurt. We checken dan alle onderdelen en vervangen zonodig onderdelen. U blijft dan veilig en prettig rijden.

Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden en smeermiddelen om uw fiets te onderhouden. We trachten een leidraad te geven hierboven. Er zijn tal van goedsmerende smeringsmiddelen op de markt, waarvan een aantal zeer goed zijn die we hier niet hebben benoemd. Indien u vindt dat een ander smeringsmiddel u goed bevalt of beter is dan hierboven beschreven, dan moet u uiteraard dat middel gebruiken. Uiteraard kunt u ook in onze winkel terecht voor advies over verschillende smeermiddelen en de aanschaf ervan.

Enkele tips
TOP